Deze 'Hoe duurzaam ben jij' test is van:

Graag je voornaam invullen
Graag je achternaam invullen
Niet goed of geen email adres ingevuld
Alleen getallen zonder spatie of - teken

1. Vervoer: korte afstand op de fiets, OV & auto delen

Wat kan ik doen?
Verminderen, Veranderen & Verduurzamen van je vervoer kan op verschillende manieren. Het meeste impact bereik je door:

 1. Alle korte afstanden (< 8 km) in de gemeente op de (elektrische) fiets te doen in plaats van de auto;
 2. Maximaal gebruik te maken van openbaar vervoer waar mogelijk;
 3. Volledig elektrisch auto te rijden en wel op groene stroom;
 4. Je (elektrische) auto zoveel mogelijk te delen. Dit zorgt, op termijn, voor 4 tot 6 minder auto’s voor elke deelauto.
 5. Het delen kan tegenwoordig heel eenvoudig via verschillende deel-platforms en apps.
 6. Je auto weg doen, of er niet aan beginnen. Het toppunt van duurzaamheid en geen keuzestress meer.
Invalid Input

2. Minder vlees eten

Wat kan ik doen?
Vleesproductie veroorzaakt wereldwijd maar liefst 30% van de CO2-uitstoot.

In Nederland is 86% van de mensen al flexitariër (mensen die 1 of meer dagen per week vlees laten staan). Er zijn genoeg tips om gezond, lekker en duurzaam te eten. Deze keuze heeft direct een groot tot dramatisch effect op je ‘voedselafdruk’.
De (vervolg)stap naar veganisme (geen dierlijke producten gebruiken, dwz. behalve geen vlees ook geen zuivel en eieren) is een grote, maar heeft een naast een extra effect op de CO2 uitstoot een zeer gunstig bij-effect op dierenwelzijn. Het aantal vegan producten en restaurants groeit snel, dus je hoeft niet alles zelf te doen.

Invalid Input
Invalid Input

3. Minder afval produceren

Wat kan ik doen?

Gewoon kritisch kijken hoe ik mijn eigen afvalstroom kan minimaliseren:

 1. Producten kopen zonder of met minder verpakking of die herbruikbaar zijn in plaats van eenmalig (zoals oplaadbare batterijen);
 2. Ik neem zelf mijn verpakking mee naar de winkel (zoals papieren zakken of koelkastdozen);
 3. Voorkom dat afval je huis binnenkomt De Nee/Nee sticker is een goed en eenvoudig voorbeeld;
 4. Veel kan opnieuw worden gebruikt in een 2e leven en daarmee maak je ook nog iemand anders blij ☺: Daarom breng ik spullen die ik niet meer gebruik naar/koop ik veel spullen bij de kringloopwinkel, of op marktplaats;
 5. Repareren in plaats van nieuw kopen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het Repair Café.
Invalid Input

4. Afval scheiden

Wat kan ik doen?

Naast het proberen te voorkomen van afval, is het belangrijk om je afval goed te scheiden. Alleen dan kan het hergebruikt worden en een tweede leven krijgen. De gemeente faciliteert dit.
Nederland werkt toe naar een volledig circulaire economie in 2050. Dat betekent dat afval dan niet meer bestaat, maar dan dient als grondstof voor nieuwe producten. Dat kan alleen als afval gescheiden ingezameld wordt.
Denk aan hergebruik van meubels. Geef ze een nieuw stofje. Denk ook aan de plastic soep in de oceanen: drijvende eilanden van plastic rotzooi, zo groot als de provincie Utrecht.
Afvalstortplaatsen zijn bovendien een grote bron van broeikasgassen (die bijdragen aan het klimaatprobleem).

Invalid Input

5. Spullen delen

Wat kan ik doen?

Een verandering inzetten van spullen 'willen hebben' naar ‘echt nodig hebben' dan wel ‘af en toe gebruiken'. Dwz. ‘ontspullen’. Welke spullen heb ik vaak of steeds nodig en wat kan ik beter lenen/delen met anderen, bijv. met mijn buren of mensen in de wijk? Het begint heel simpel om een keer iets wat je incidenteel nodigt hebt aan de buren te vragen of hun bijvoorbeeld ‘t gebruik van je nieuwe ladder aan te bieden.
Een mooi voorbeeld is de ‘mini bieb’ of bekijk de website peerby.com/nl.

Invalid Input

6. Je tuin en wijk vergroenen

Wat kan ik doen?

Een groene omgeving heeft een meetbaar positief effect op gezondheid en welzijn van iedereen. Bovendien is het vanwege het veranderende klimaat, belangrijk dat regenwater beter afgevoerd kan worden door meer natuur en minder bestrating; bovendien zorgt groen voor verkoeling.
Kunnen we meer vergroenen?
In je eigen tuin of in de wijk?
Zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen?
Een mooi plantsoen in plaats van allemaal steen?
Of een buurttuin beheren?
Kijk op de site van de gemeente heuvelrug.nl/inwoner/onderwerpen-a-z om samen met je buren een stukje groen te adopteren bij u in de wijk. Voorbeelden zijn er in ieder dorp.

Invalid Input

7. Maak het leuk, doe het samen, deel je succes lokaal en inspireer

Wat kan ik doen?

Het is verleidelijk om te doen wat voor de hand ligt; dat is de makkelijkste route. Dat is niet altijd de meeste duurzame. Maar als het leuk is, zijn we vaak bereid toch een stapje extra te zetten.
Door inspiratie en enthousiasme en door dingen samen te doen! Doe bijvoorbeeld mee met je lokale energie coöperatie Heuvelrug Energie en/of zet nieuwe (collectieve) initiatieven op samen met je eigen sport- of buurtvereniging. We horen graag over jouw initiatieven! Vermeld ze bij ‘anders’ als laatste rubriek.

Invalid Input

8. Minder energie gebruiken in je huis en duurzaam opwekken

Wat kan ik doen?

Met bewuster gedrag is al veel te besparen. Met een slimme thermostaat (eventueel via een app) kun je direct (real time) je energieverbruik zien.
Ook zijn er tal van maatregelen die je zelf of samen met de buren/de straat kan nemen om je energie verbruik in je woning te verminderen en duurzaam op te wekken. Het isoleren van je woning (vloer, spouwmuur, ramen, dak) is een belangrijke optie. Energiezuinige verlichting is een makkelijke optie (lang leve de LED-lamp!). Let bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparatuur op het energielabel. Of denk aan zonne-energie of andere duurzame energie, eventueel via collectieve initiatieven. En, schakel waar mogelijk over van gas naar duurzaam opgewekte elektriciteit – voor koken en verwarming. Douche niet meer dan nodig.
Verder is het maken van elektronica zo ongeveer het meest vervuilende wat er is vanwege de bijzondere metalen die er in zitten en die dus gewonnen moeten worden. Dus kijk kritisch naar het aantal elektrische apparaten. Heb jij er minder dan 20 in huis?

Invalid Input

9. Op mijn werk of op school

Wat kan ik doen?

Iedereen kan in zijn dagelijkse werk of school een actieve bijdrage leveren aan duurzaamheid. Dit kan in alle posities. Van conciërge, inkoper, directeur tot de scholier, de onmisbare vrijwilliger of mantelzorger. Bovenstaande acht punten kunnen bijna één-op-één vertaald worden naar processen in organisaties en dus naar een zogenaamde duurzamere bedrijfsvoering bij je werkgever of school. Ook kan je via het werk of school dat/die je doet bijdragen aan een duurzame wereld. Doordat je bijvoorbeeld bij een vrijwilligersorganisatie, stichting, overheid, bedrijf, kennisinstelling werkt die duurzaamheid bevordert.

Invalid Input

10. Tijdens vakantie en recreatie

Wat kan ik doen?

Duurzaamheid stopt niet bij de grenzen van de gemeente. Cijfers geven aan dat met name (vakantie)reizen zorgen voor een piek in de CO2 uitstoot, waarbij vliegreizen relatief de meeste CO2 veroorzaken (CO2, of kooldioxide, is een zogenaamd broeikasgas, dat bijdraagt aan opwarming van de aarde). Kunnen we dit verminderen? Dichter bij huis op vakantie of compenseren…?

Invalid Input

Wat doe ik anders

Als jouw situatie niet past bij de genoemde keuzemogelijkheden, of als je een mooi voorbeeld hebt, vul het dan hier in:

0/254

Invalid Input

Wat doe ik nog meer

Geef hier een korte toelichting, motivatie, leuke voorbeelden en of plannen voor de toekomst (waar wil je volgend jaar staan?).
De jury beoordeeld jouw inzending op originaliteit, creativiteit en communicatieve motivatie en geeft hier extra punten voor:

0/254

Invalid Input

Toestemming

Ik geef hierbij toestemming om mijn naam, score, voorbeelden, en onderstaande toelichting te gebruiken voor de “Duurzame Top 100 Utrechtse Heuvelrug” die op de website van Heuvelrug Energie en in een lokale krant wordt gepubliceerd. Contact gegevens worden niet extern gedeeld. Indien u nee heeft ingevuld zullen we uw input wellicht anoniem vermelden, of mogelijk nemen we persoonlijk contact met u op.

Maak een keuze uit ja/nee

Hé Nieuwsbrief

Je kunt je hiernaast aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 4 - 6 keer per jaar.

Afmelden kan altijd. Privacy gewaarborgd.

 

Bekijk laatste nieuwsbrief
Ga naar Nieuwsbrief archief

Please enable the javascript to submit this form

Contact

Coöperatie Heuvelrug Energie U.A. (Hé)
KvK 55655475
Gezichtslaan 6
3956 BB Leersum
samen@heuvelrugenergie.nl

Stuur ons uw opmerkingen

Uw volledige naam invullen
Graag een (geldig) email invullen
Graag hier uw bericht invullen
Invalid Input
Invalid Input